parallax background

Despre noi
Liceul Tehnologic Regele Mihai I

În Săvîrşin se atestă existenţa unui învăţământ cu caracter neorganizat încă înainte de anul 1700, condus de preoţi şi de alte persoane cărora, desigur, le-a lipsit o pregătire de specialitate.

Din documente rezultă că, în anul 1715, în localităţile Troaş, Săvîrşin, Hălăliş, Pîrneşti, Cuiaş, Toc, Valea Mare, Căprioara, se practica un învăţământ neorganizat.

După anul 1777, în baza edictului împărătesc al Mariei Tereza, numit „RATIO EDUCATIONIS”, se prevede înfiinţarea unor şcoli naţionale. La început aceste şcoli s-au numit „triviale” pentru că se învăţau doar trei obiecte: citirea, scrierea şi socotitul.

Localitatea Săvârsin este cunoscuta ca “ASEZARE DACICA ”, ea fiind atestata inca din antichitate.

De asemenea, in 1318 sunt menţionaţi romani pe aceste locuri. Erau păstori şi işi lucrau pământurile. Organizaţi în obşti săteşti, ei erau conduşi de „oameni buni şi bătrâni”, juzi, jupâni sau cnezi.

În evul mediu, Săvârşinul figura printre cele 451 de localităţi ale comitatului Arad, între anii 1459 şi 1510. în acest timp, Săvârşinul era aşezat între Vama şi Ohaba. In jurul lui mai existau cu aceleaşi nume, Hălăliş, Gruzevamea. Din aceste sate s-au format, mai târziu, comuna Săvârşin.

Inca din anul 1700 la Savârsin se atesta existenta unui invatamant cu caracter neorganizat condus de preoti fara o pregatire de specialitate.

Dupa anul 1777, in baza Edictului imparatesc al Mariei Tereza, numit “Ratio Educationes” se prevede infiintarea unor scoli nationale numite “triviale” in care se invata doar citirea, scrierea si socotitul.

In anul 1922 la Savârsin se infiinteaza gradinita.

Pana in anul 1964 cursurile s-au desfasurat pentru clasele I-VII si I-VIII in doua cladiri, una apartinand Bisericii Ortodoxe din Savârsin si alta comunei Savârsin.

Actuala cladire a Liceului Tehnologic Savârsin a fost data in folosinta partial in anul 1965 si integral in anul 1968.

In perioada 1968-1977 scoala a functionat ca Liceu Teoretic cu profil matematica-fizica. Incepand cu anul 1977 si pana in anul 1997 Liceul Teoretic devine Scoala cu clasele I-X. Din anul 1997 si pana in anul 2001 Scoala din Savârsin revine la titulatura de Liceu Teoretic cu profil matematica-informatica si prelucrarea lemnului.

Din anul 2001 si pana in anul 2012 Liceul Teoretic devine Grup Scolar Savârsin cu profil tehnologic in domeniul protectia mediului si agricultura.

Incepand cu anul 2012 ia nastere Liceul Tehnologic Savârsin cu urmatoarele specializari: Tehnician ecolog si protectia calitatii mediului si Tehnician zootehnist.

Din 01.09.2019 Liceul Tehnologic Savarsin si-a schimbat denumirea devenind Liceul Tehnologic “Regele Mihai I” Savarsin.

Festivitatea prilejuită de schimbarea denumirii unității a avut loc în data de 21.10.2018 la sediul liceului.

IMAGINE DE LA FESTIVITATEA PRILEJUITĂ DE SCHIMBAREA DENUMIRII UNITĂȚII

Lucram impreuna pentru un viitor mai bun

99%

Integrare pe piata muncii


100%

Dedicatia profesorilor


Contact